Dnes vás pozývame do sveta jedinečných chutí a neodolateľne voňavého zážitku. Poďte si s nami upiecť lahodný jablkový koláč Galette.
Jablkový galette je jedným z tých jednoduchých, no neuveriteľne chutných dezertov. Tento rustikálny koláč pochádza z Francúzska a je obľúbený predovšetkým pre svoju neformálnosť a jednoduchosť prípravy. Zvládnu ho pripraviť kľudne aj začiatočníci v pečení, prípadne si ho môžete upiecť spolu s deťmi. Jeho príprava nevyžaduje žiadne komplikované ingrediencie, len bežné suroviny, ktoré nájdete vo svojej domácnosti. Okrem jabĺk môžete experimentovať napríklad s hruškami alebo slivkami.
Čo budete potrebovať
(recept podľa Anny Kubel)
Cesto
- 150 g studeného masla
- 350 g hladkej múky
- 1 PL cukru (trstinový, vanilkový)
- štipka soli
- 1 malé vajce
Plnka
- 4 veľké jablká
- 1,5 PL medu alebo cukru (ak sú jablká sladké, stačí menej sladidla)
- 1 PL masla
- 1/2 ČL škorice
Postup
Cesto:
- V miske zmiešajte sypké suroviny – múku, cukor a soľ.
- Studené nakrájané maslo zapracujte do múčnej zmesi. Výsledkom by mala byť hrubšia konzistencia cesta podobná strúhanke.
- Pridajte celé vajce a vymieštajte cesto do zhustnutia.
- Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke aspoň 30 minút.
Jablková plnka:
- Jablká očistite a nakrájajte na tenké plátky (cca 2mm).
- V hrnci rozpustite maslo na potretie.
Príprava a skladanie galette
Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske do okrúhleho tvaru.
Na stred cesta naukladajte jablká.
Okraje cesta preložte k jablkám smerom dovnútra, vďaka čomu vznikne okraj koláča. Jablká posypte cukrom (alebo medom) a škoricou.
Na záver potrite okraje koláča roztopeným maslom.
Pečte tento jablkový koláč v predhriatej rúre nastavenej na 180 stupňov Celzia, dokým nezíska krásnu zlatohnedú farbu.
NÁŠ TIP: Jablkový galette môžete podávať s vanilkovou zmrzlinou, polevou zo slaného karamelu alebo samostatne, s hrnčekom vášho obľúbeného nápoja.
ČÍTAJTE TIEŽ: Recept na domáce Pumpkin Spice Latte