Príprava a pečenie vianočných oblátok má na našom území veľmi dlhú tradíciu. Naučte sa spolu s nami toto voňavé a chrumkavé tradičné umenie. S kvalitným oblátkovačom nemusíte mať ani talent na pečenie.
Neoddeliteľnou súčasťou slávnostne prestretého štedrovečerného stola sa vo väčšine domácností stali vianočné oblátky, ktoré sú tu už veľmi dlho a tvoria akoby povinný, vždy prvý chod štedrej večere v symbolickom posvätnom význame. Úkony spojené s prípravou a pečením oblátok majú veľmi starú tradíciu, ktorá sprevádza človeka počas mnohých generácií. Kedysi ich piekli výlučne kňazi, neskôr miestni učitelia. Postupom času sa pečenie vianočných oblátok stávalo už individuálnou záležitosťou jednotlivých domácností.
Naučte sa spolu s nami toto voňavé a chrumkavé tradičné umenie. Nie je to nič zložité a s kvalitným oblátkovačom nemusíte mať ani talent na pečenie. Stačí vám pár základných ingrediencií a chuť do pečenia.
Čo budete potrebovať:
- cesto na oblátky
- oblátkovač (my sme pracovali s oblátkovačom wafee)
- drevená palička alebo príborový nôž
Postup
1. Pripravte si cesto (návod a recepty nájdete tu). Je dôležité, aby malo izbovú teplotu.
2. Zapnite oblátkovač, aby sa rozohrial na požadovanú teplotu (ten náš má na spodnej strane termostat, pomocou ktorého si možno voliť požadovanú teplotu). Zohriatie trvá cca 15 minút.
3. Po zhasnutí kontrolky, ktorá signalizuje, že platne sú zahriate na správnu teplotu, nalejte naberačkou/lyžicou cesto na spodnú pečúcu platňu. Ak pečiete klasické sladké oblátky a trubičky, cesto naneste do strednej časti pozdĺž celej platne.
4. Opatrne zatvorte oblátkovač. Váha hornej platne cesto rovnomerne roztlačí a tlakom sa vytvorí nastavená hrúbka oblátky (ktorú si možno na našom type oblátkovača takisto nastaviť). Ak z platní vyteká cesto, treba ho dať menej.
5. Oblátku nechajte piecť niekoľko sekúnd (v závislosti od typu cesta) cca 30 sekúnd. To či je oblátka hotová zistíte podľa jej zlatistého sfarbenia. Upečenú oblátku opatrne odoberte z pečúcej platne a odložte na vyhradené miesto (najlepšie na rovnú podložku). Ideálnym pomocníkom je viacúčelová drevená palička, prípadne môžete použiť oblý príborový nôž.
6. Ak chcete piecť trubičky – po otvorení platne si jednu stranu oblátky uchyťte na paličku/varechu a pomaly stočte. Nakoniec ju opatrne zosuňte dole a nechajte vychladnúť na rovnej podložke.
7. V prípade, že ste sa rozhodli piecť slané oblátky, cesto naneste v dvoch menších dávkach do stredu pravej a ľavej časti platne.
8. Takto postupujte dovtedy, kým sa vám neminie celá dávka cesta.
NÁŠ TIP: Aby vianočné oblátky ostali dlho čerstvé a chrumkavé, skladujte ich v uzatvárateľnej nádobe, prípadne v mikroténovom vrecku bez prístupu vzduchu (aby nenavlhli).
text a foto: redakcia VŠ